Cara Masak Ikan Terbaik

Nak masak ikan pasti dan pasti kena ada caranya. Biar masakan itu adalah yang terbaik untuk keluarga kita. Cara bagaimana kita memasaknya akan menentukan sejauh mana kita akan mendapat manfaat darinya. 

Ikan yang dimasak dengan cara yang betul akan memberi kesan yang lebih baik kepada kesihatan terutamanya jantung kita.


Ikan yang dimasak dengan cara bakar, kukus atau rebus adalah cara masak ikan terbaik kerana ia dapat memelihara kandungan Omega 3 yang tinggi serta mineral dan vitamin yang lain.


Ikan yang digoreng, dikeringkan atau diasinkan pula akan menjejaskan kandungan Omega 3. Rugikan kalau Omega 3 dah berkurang. Silap-silap dah hilang terus.


Maklumat di atas ini adalah berdasarkan kajian yang dijalankan oleh American Heart Association's Scientific Sessions.


Kajian mereka ini turut mengambil kira dari mana sumber ikan tersebut, kekerapan dan kuantiti ikan yang dimakan dan jenis Omega 3 yang diambil oleh 82,243 lelaki dan 103,884 perempuan dari pelbagai bangsa di mana mereka ini bebas dari sakit jangtung. 


Hasil kajian menunjukkan lelaki yang tinggi pengambilan Omega 3, semakin berkurang ia mengalami risiko sakit jantung. Kesan yang sama juga berlaku terhadap wanita walaupun kesannya tidak konsistan seperti lelaki.Pilih Cara Masak Terbaik Untuk Kesihatan Jantung Anda


Lihat, mereka yang makan ikan yang masih tinggi kandungan asid lemak Omega 3 memang terbukti dapat kurangkan risiko sakit jantung. 


Bila masak ikan, pilihlah untuk memasaknya dengan cara bakar, kukus atau rebus kerana cara ini telah pun terbukti dapat mengekalkan kandungan asid lemak Omega 3 yang lebih tinggi.
Ikan Rohu Bakar Pedas


Sebelum dan Selepas


Ikan Temenung(Kembung) Rebus


Cara lain pun ok. Cuma kalau ada cara yang lebih sihat apa salahnya. Bagi yang tidak memasak boleh pilih menu ikan yang dimasak dengan cara bakar, kukus atau rebus di kedai-kedai makan. 

Kita buat semua ini pun bukan untuk siapa, untuk diri kita juga. Apa yang kita makan hari ini akan menentukan kesihatan kita dimasa depan.Omega 3 Ikan Laut Dalam


Ikan laut dalam selalunya mengandungi kandungan Omega 3 yang lebih tinggi daripada ikan yang hidup dipermukaan laut dan ikan air tawar. 


Ikan Salmon, Tuna, Sardin antara ikan yang sering mendapat permintaan yang tinggi kerana kandungan Omega 3 yang tinggi. 


Asid Eikosapentanoik(EPA) dan Asid Dokosaheksanoik(DHA) antara asid lemak Omega 3 yang terdapat pada ikan-ikan laut dalam ini. 


EPA dan DHA ini terbina dari sumber alga dan tumbuhan laut dalam terutamanya kawasan air sejuk. Alga dimakan oleh zooplankton, zooplankton dimakan oleh ikan laut dalam, ikan laut dalam dimakan oleh manusia. 


Kebesaran bagi Allah swt yang mencipta dan menjadikan rantaian haiwan dan tumbuhan ini untuk keperluan khalifahnya di muka bumi ini. Dari sekecil-kecil haiwan dan tumbuhan hingga sebesar-besar alam semesta. Semuanya diciptakan dengan mempuyai peranan yang tersendiri. Kita hanya mengambil manfaat dari setiap ciptaanNya.


Adalah diketahui rantaian panjang asid lemak Omega 3, EPA dan DHA amat penting dalam membantu sistem kardiavaskular kita yang terdiri daripada jangtung, paru-paru, otot, salur darah, dan darah. 


Pengambilan EPA dan DHA pada kadar tertentu dipercayai boleh membantu mengurangkan penyakit kardiovascular seperti penyakit jantung, penyakit hipokinetik, mati awal dan penyakit-penyakit lain. Insya Allah dengan pemakanan dan senaman(aktiviti fizikal) yang dijaga, risiko menghidapi penyakit-penyakit ini dapat dikurangkan.Sakit Jantung Pembunuh Senyap


Hari ini sakit jangtung merupakan pembunuh utama di negara kita. Berdasarkan Statistik Kementerian Kesihatan, rekod kematian di hospital sepanjang tahun 2008 telah menunjukkan sakit Jantung penyebab kematian nombor satu di Malaysia merangkumi 16.5 peratus. Dianggarkan terdapat 40,000 kes baru penyakit jantung koronari setiap tahun bagi 28 juta penduduk. Kematian akibat penyakit ini juga dikatakan 2.5 kali ganda lebih tinggi berbanding penyakit kanser dikalangan wanita.


Tahun 2013 dan 2014 ini sahaja saya ada menerima beberapa berita duka dimana ada kenalan terdekat dipanggil pulang mengadap Maha Pencipta dan sakit jantung adalah penyebabnya. Sakit jantung sekarang ini sudah tidak mengenal usia. Pilunya melihat isteri dan anak yang masih kecil menangis di atas pemergian suami dan ayah tersayang.


Kehidupan hari ini yang mencabar, sibuk dan stress menyebabkan kurangnya penjagaan diri dan mengakibatkan masalah kesihatan. Kesibukan bekerja telah menyebabkan kurangnya penyediaan makanan sihat di rumah dan tiada masa untuk bersenam. 


Cara hidup yang tidak sihat ini perlu segera diubah. Cegahlah sebelum ianya menjadi parah. Usia muda bukan lagi jaminan untuk kekal sihat kerana menurut Dr. Ahmad Sadi Mahmoos Zuhdi, Perunding Kardiologi PPUM, 20 peratus pesakit jantung terdiri daripada mereka yang berumur 40 tahun ke bawah dan 95 peratus darinya adalah lelaki.


Siapa tahu, tengah sihat tiba-tiba boleh mati. Penyakit Jantung ini boleh datang secara mengejut. Orang yang mengalaminya tidak menyedari ia mengalami sakit jantung. Ia datang secara tiba-tiba.


Jadi pilihlah untuk menjalani kehidupan yang lebih sihat. Munkin boleh lebih untuk memasak sendiri kerana kita tahu bahan-bahan yang digunakan dan ianya lebih selamat. Ubah cara kita memasak dan pilihlah cara masak yang terbaik lagi menyihatkan. 


Lakukan aktiviti fizikal secukupnya seperti banyakkan berjalan kaki, 10,000 langkah setiap hari. Dan amalkan pengambilan supplemen yang berkualiti dan berkesan bagi melengkapkan nutrisi badan.Omega Guard 


Omega Guard Shaklee antara minyak ikan yang mengandungi Omega 3 yang tinggi EPA dan DHA dipasaran. Minyak Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee diesktrak dari ikan laut dalam dan berair sejuk di perairan Jepun. Antaranya ikan sardin, mackerel, herring dan anchovies.


Satu kapsul Omega Guard Shaklee membekalkan 905 mg asid lemak Omega 3, EPA dan DHA. Omega 3 dalam Omega Guard Shaklee adalah tiga kali lebih tumpat dari ketumpatan minyak hati ikan dan ianya bebas toksik.


Kaedah ultratulen bergred farmaseutikal berteknologi terkini digunakan dalam penghasilan Omega Guard Shaklee. Kaedah utlratulen merupakan proses penyulingan proprietari 3 molekul untuk mengektrak Omega 3 yang tulen dan menyingkirkan bahan berbahaya seperti Plumbum, Merkuri, Arsenik, Kadmium, Dioksin, dan Polychlorinated Byphenyl (PCB).


Omega Guard sangat berbeza daripada produk Omega 3 dipasaran kerana Omega Guard Shaklee antara minyak ikan Omega 3 yang tulen, lengkap dengan 7 jenis asid lemak Omega 3 semulajadi termasuk kandungan EPA dan DHA yang lebih tinggi. Jadi ia adalah pilihan yang terbaik.


Nota: 

EPA dipercayai berfungsi untuk mencegah pembekuan darah,  membantu melancarkan peredaran darah, mencegah penyakit darah tinggi, mengawal kadar kolestrol yang berlebihan, menghindar tekanan perasaan serta mencegah kanser. 


DHA pula dipercayai turut membantu mencegah asma, meningkatkan daya seksual, mencegah sakit kulit, mengelak kanser payu dara dan kanser prostat, menghindar dari migrain, rasa kebas anggota badan serta dapat mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan.Kepada yang ingin mencuba Omega Guard Shaklee inilah masanya, bertindaklah segera sebelum terlambat. 


Apa yang kita makan dan lakukan pada hari ini akan menentukan tahap kesihatan kita sepuluh tahun akan datang. 


Bermakna tahap kesihatan yang kita ada hari ini juga terhasil daripada daripada apa yang kita makan dan lakukan sepuluh tahun yang lalu sehingga ke hari ini.
Ingin mendapatkan supplemen yang sesuai untuk anda dan keluarga?
Ingin menjana side income 4-5 angka sebulan dengan Shaklee?
Hubungi saya untuk:-

FREE CONSULTATION
BEST PRICE and 
BUSINESS OPPORTUNITY WITH SHAKLEE!!!


Firdaus & Aqmariah
Shaklee ID: 988442
aqmafirdaus@gmail.com
019-4158771 (Call, SMS, WhatsApp)
0 comments:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
  • AqmaFirdaus © 2012 | Designed by Home, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes